Den skadelige narcissist

Her omtales den narcissistiske mand, men det kan også en kvinde.

Den skadelige narcissistiske mand er interessant i uhyggelig grad, fordi han er så vanskelige at gennemskue. Man bliver forvirret, frustreret og i tvivl, fordi han har to personligheder. Som en Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

I begyndelsen tror man, at man tager fejl. Man fornemmer, at der er et eller andet galt, noget grænseoverskridende, men man kan ikke sætte fingeren på, hvad det er. Man slår det hen Det er nok bare mig, der tager fejl. Man kan typisk være til og fra forholdet mange gange.
Man skal lære narcissisten godt at kende, før man opdager den skadelige, løgnagtige, manipulerende og psykisk voldelige del af hans personlighed.

Den skadelige narcissist fungerer godt udadtil. Han kan have et ansvarsfuldt job, kan have succes, være velhavende og fungerer godt med bekendte og kollegaer.
Han kan være hjælpsom, lyttende og forstående, men kun når det tjener til hans egen fordel. Han kan virke interesseret i at hjælpe andre med deres problemer – også de problemer, der er skabt af narcissisten selv.
Han kan have mange bekendte, men han har sjældent nære venner, fordi han har ikke evnen til at pleje relationer, og han vil ikke risikere at blive afsløret.

Han er utålmodig og rastløs og kommer nemt til at kede sig. Derfor sker der noget, der hvor han er, og han kan være omgivet af mennesker, der ser op til ham. Han kan være inspirerende og interessant at kende. Han kan være generøs, han inviterer og giver gaver, det kan være en fordel at kende ham. Men han gør det kun, hvis det er en fordel for ham selv, og hvis det giver ham den opmærksomhed og beundring, som han har så meget behov for for ikke at føle sig tom indeni.

Narcissisten tager udelukkende hensyn til sine egne følelser og behov. Han har ingen empati eller indføling, ingen respekt for andres følelser, grænser og behov. Han interesserer sig kun for sig selv.
Han har ingen evner til refleksion eller forandring, også selvom han får at vide, at han sårer kvinden med sin adfærd.

Han har behov for magt og kontrol i forholdet, og han anerkender kun sin egen mening og sit eget verdensbillede som det eneste og det rigtige. Han føler sig berettiget til at handle efter et særligt sæt regler, der tjener ham og kun gælder for ham, samtidig med at han begrænser sin partners selvstændighed og frihed.

Han er verdensmester i at lyve, han benægter og fordrejer virkeligheden. Han bruger løgne til at dække over sine løgne. Løgn på løgn på løgn.

Han er jaloux og føler sig svigtet, tilsidesat og overset, når partneren vender opmærksomheden i retning af sig selv eller andre.
Han har store forventninger til sin partner, han kritiserer og nedgør kvinden, hvis  kke hun giver ham udelt opmærksomhed.
Han kan ikke være alene.
Når han er overladt til sig selv, mærker han en følelsesmæssigt tomhed og savn indeni.
Han bliver krævende og kritiserende. Eller han straffer partneren ved selv at trække sig i iskold kølighed måske på jagt efter energiforsyning andre steder, hos andre kvinder.

Han kan både være udadvendt og tilbageholdende
Den udadvendte narcissist er nem at få øje på. Han tiltrækker sig opmærksomhed i ethvert selskab med sin charme og karisma. Han er ekspert i at få samtalen drejet i sin retning. Han taler helst kun om sig selv.

Han kan også være tilbageholdende og mere usynlig i et selskab og kan endda virke genert i visse sammenhænge. Han vender sig ind i sig selv, når ikke opmærksomheden falder på ham, og når der ikke bliver talt om emner, der interesserer ham. Han bryder sig ikke om større forsamlinger og foretrækker samtaler i mindre grupper, hvor han kan styre opmærksomheden i retning af ham selv.

På evig jagt
Den selvcentrerede, skadelige narcissist er på evig jagt efter en forsyningskilde, der opfylder hans behov for opmærksomhed og beundring. Han praler og er meget optaget af at vise, hvor dygtig, succesfuld og rig, han er. Hvis ikke det lykkes, føler han sig som ingenting.

Sandsynligvis pga. følelsesmæssig forsømmelse og mangel på omsorg og opmærksomhed i barndommen har den skadelige narcissist ikke lært at dække sine egne behov. Han er ikke i stand til selv at restituere og genere den livsenergi, der er nødvendig for at fungere. Han kan ikke være alene med sig selv. Han har brug for noget uden for sig selv og for andre mennesker som forsyningskilde til at genere den nødvendige livsenergi.

Forsyningskilderne kan være mange. Det kan fx være for meget alkohol, stoffer, kriminalitet, spil, overdrevet brug af læger, overdrevet fokus på arbejde og/eller på motion, stræben efter rigdom.
Narcissten er stor-forbruger af andre menneskers opmærksomhed, og de charmerer sig, kurtiserer, forfører, smiger, udnytter, praler, lyver, kritiserer og træder gerne på andre for at få den.

Vi har at gøre med en formidabel god skuespiller, der lyver, udnytter og manipulerer for at få opfyldt behovet for opmærksomhed.

Han kan umiddelbart synes som den ideelle partner.
Han kan være galant, hensynsfuld, opmærksom og hjælpsom, og det kan være rigtig dejligt. Men man har ikke muligheden for at afslå hans hjælpsomhed, uden at blive nedgjort og kritiseret, fordi det er en metode, han bruger for at få den livsnødvendige opmærksomhed. Han har ikke forståelse for og respekterer ikke andres behov og grænser.

En kvinde er ikke nok
I sær narcissistens partner kan være udset til at være den primære forsyningskilde til opmærksomhed og hende, der skal fylde ham med ny energi.
Måske samtidig med andre kvinder. Én kvinde er sandsynligvis ikke nok.
Løgne, dating, flirt og utroskab er ikke fremmed for den skadelige narcissist, der konstant er på udkig efter forsyningskilder. Det viser sig senest når, den første forelskelses-fase er overstået, og det bliver hverdag i forholdet.

Det er typisk, at hvis kvinden ikke giver narcissisten den opmærksomhed, han har brug for, ændrer han strategi og sindstilstand. Han bliver kritisk og nedgørende og starter gerne et skænderi og får på den måde den nødvendige opmærksomhed. Hellere negativ opmærksomhed end ingen opmærksomhed.
Eller han vender sig væk i iskold kulde og søger andre steder hen, hvor han kan få sin forsyning.

Han ødelægger sin kvinde
Den skadelige narcissist kommer uundgåeligt til at såre den, han elsker og gøre hende ked af det, vred og frustreret. Hans manipulation og løgne ødelægger hendes selvværd, hendes personlighed og fornemmelsen af frihed til at være sig selv.
Hun kan blive så uendelig meget såret og frustreret, når hun indser, at hun er forelsket i en drøm, og den mand, hun forelskede sig i slet ikke findes.

Ny bog Forelsket i en narcissist? – læs mere her
Anmeldelse af bogen

 

Læs mere om narcissister her

Læs om, hvordan du genkender en narcissist

Læs mere om, at vi allesammen er narcissister her

Læs mere om psykisk vold her

Læs mere om at være partner til en narcissist her

Læs om personlige coachingsamtaler