Narcissister

Narcissister er vanskelige at gennemskue, men kommer man tæt på, fornemmer man, at der er noget, der ikke stemmer.

Mange mennesker lever i eller har levet i et usundt forhold med en narcissist, der udøver psykisk vold.
Et forhold med en narcissist, der på den ene side kan være interessant og givende, men på den anden side frustrerende og nedbrydende for selvværdet, selvstændigheden og den personlige frihed.

Både mænd og kvinder, kan have det narcissistiske træk i personligheden. Undersøgelser peger på, at der er flest mænd.

Vi møder dem allevegne. Det kan være din chef, din kollega, din ven, din mor eller far, din søn eller datter, og det kan være din partner.

For nemheds skyld fokuserer jeg her på den narcissistiske mand i parforholdet, men du vil også kunne genkende den narcissistiske kvinde.

Den narcissisten i parforholdet
Den skadelige narcissist er interessant i uhyggelig grad, fordi han/hun kan være vanskelig at gennemskue. Det er som om, han/hun har to personligheder, hvor af den ene kun viser sig for den, der er følelsesmæssigt tæt på.

Udadtil fungerer narcissisten tilsyneladende godt og fremtræder som venlig, intelligent og psykisk sund med en stærkt udstråling.
Han/hun kan også være mere indadvendt, virke genert og opføre sig som et offer for at få din opmærksomhed.

Han/hun kan have et ansvarsfuldt job, kan have succes, være velhavende, se godt ud og fungerer godt med bekendte og kollegaer. Der sker noget omkring narcissisten, han/hun kan være interessant og inspirerende, og der kan være fordele ved at kende ham/hende.

Men narcissisten er skadelige for dig, der er følelsesmæssigt tæt på, fordi han/hun udøver psykisk vold og manipulation over for sin partner.

Narcissisten er vanskelig at gennemskue. Det er som om han/hun bærer en maske og er i stand til at kontrollere sin adfærd så meget, at han/hun kan opretholde en tilsyneladende normal tilværelse.
Man skal lære narcissisten godt at kende, før man opdager den skadelige, manipulerende, løgnagtige og psykisk voldelige del af personligheden.

Det begynder så godt
Det starter som regel stormfuldt med stor forelskelse. Det kan ikke gå hurtigt nok, og han/hun maler store drømme for jeres fremtid sammen.
Men de fleste vil fra begyndelsen fornemme, at der er noget grænseoverskridende og løgnagtigt i hans/hendes adfærd, men man kan ikke sætte fingeren på det. Man tror, man tager fejl.
Derfor går der noget tid, inden man indser, at man bliver misbrugt af en narcissistisk partner og bliver udsat for psykisk vold.

Det er godt at få kendskab til det narcissistiske personlighedstræk, at få sat ord på dét, der er så vanskeligt at gennemskue og forstå, selvom man lever eller har levet midt i det. Du kan læse meget mere her på min hjemmeside og jeg lægger jævnligt nye artikler op på siden.
Læs mere her:

Bog Forelsket i en narcissist?

Anmeldelse af bogen

Brug for hjælp?  Personlig coaching

Læs mere om, at vi allesammen er narcissister

Læs om, hvordan du genkender en narcissist

Læs mere om den skadelige narcissist

Læs mere om psykisk vold

Læs mere om at være partner til en narcissist