Narcissister

Mange mennesker lever i eller har levet i et usundt forhold med en narcissistisk person, der udøver psykisk vold. Et forhold med en narcissist, der på den ene side kan være interessant og givende, men på den anden side frustrerende og nedbrydende for selvværdet, selvstændigheden og personligheden.

Både mænd og kvinder, kan have det narcissistiske træk i personligheden. Undersøgelser peger på, at der er flest mænd.
Det kan være din chef, din kollega, din ven, din mor eller far, din søn eller datter, og det kan være din partner. Her fokuseres på den narcissistiske mand i parforholdet, men du vil også kunne genkende den narcissistiske kvinde.

Den narcissistiske mand i parforholdet
Den skadelige narcissistiske mand er interessant i uhyggelig grad, fordi han er så vanskelig at gennemskue. Det er som om, han har to personligheder, hvor af den ene kun viser sig for den, der er følelsesmæssigt tæt på.

Udadtil fungerer han godt og fremtræder som venlig, intelligent og psykisk sund med en stærkt udstråling og intens øjenkontakt. Han kan have et ansvarsfuldt job, kan have succes, være velhavende og fungerer godt med bekendte og kollegaer. Der sker noget omkring ham, han kan være interessant og inspirerende, og der kan være fordele ved at kende ham.

Men han er skadelige for dig, der er følelsesmæssigt tæt på, fordi han udøver mental og psykisk vold og manipulation over for sin partner.

Narcissisten er vanskelig at gennemskue. Det er som om han bærer en maske. Han er i stand til at kontrollere sin adfærd så meget, at han kan opretholde en tilsyneladende normal tilværelse.
Man skal lære narcissisten godt at kende, før man opdager den skadelige, manipulerende, løgnagtige og psykisk voldelige del af hans personlighed.

De fleste vil fra begyndelsen fornemme, at der er noget grænseoverskridende og løgnagtig i hans adfærd, men man kan ikke sætte fingeren på det. Man tror, man tager fejl.
Derfor kan der gå noget tid, inden man indser, at man bliver misbrugt af en narcissistisk partner og bliver udsat for psykisk vold.
Det er godt at få kendskab til det narcissistiske personlighedstræk, at få sat ord på dét, der er så vanskeligt at gennemskue og forstå, selvom man lever eller har levet midt i det.

Er vi ikke allesammen narcissister?
Det, der kendetegner narcissister, er at de har et overdrevet stort behov for at få opmærksomhed og beundring fra andre. Vi har alle behov for og trives bedst med opmærksomhed og beundring.
Derfor kan man med rette spørge, om ikke vi allesammen er narcissister?
Jo, det er vi, og det skal vi også være. Men der er forskel på, om man har den sunde eller den skadelige narcissisme.

Ny bog Forelsket i en narcissist? – læs mere her
Anmeldelse af bogen

Læs mere om, at vi allesammen er narcissister her

Læs mere om den skadelige narcissist her

Læs om, hvordan du genkender en narcissist

Læs mere om psykisk vold her

Læs mere om at være partner til en narcissist her

Læs om personlige coachingsamtaler