Psykisk vold

Der er blevet meget opmærksomhed på psykisk vold i medierne herhjemme, efter det tidligere har været et overset tabu.
I begyndelsen af 2019 vedtog et enigt folketing at gøre psykisk vold strafbart på lige fod med fysisk vold. Det er et godt signal og er med til at synliggøre psykisk vold, som har været et tabu i mange år.

En undersøgelse fra Mødrehjælpen dokumenterer, at den psykiske vold er langt mere udbredt, end vi tror, idet næsten hver anden dansker kender en kvinde, der enten er – eller har været – udsat for psykisk vold.

Mødrehjælpen og organisationen Danner, der hjælper voldsramte kvinder i Danmark, definerer psykisk vold således:
”Enhver handling rettet mod en anden person, som fordi denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker, får denne person til at gøre noget mod sin vilje eller stopper med at gøre noget, den vil”.

Det er både mænd og kvinder, der bliver udsat for psykisk vold.

Hvad er psykisk vold
Psykisk vold er en handling, som bruges til at opnå eller opretholde kontrol og magt. Om et forhold er voldeligt, handler om, hvordan relationen er mellem de to parter.

I et sundt forhold er magtbalancen nogenlunde lige. Der opstår uenigheder og misforståelser, og her vil de to partnere være fælles om at løse problemerne og nå til enighed. De stræber efter fred i forholdet, fordi det er bedst for dem begge.

I et psykisk voldeligt forhold er magtbalancen derimod skæv, fordi den ene part forsøger at få magt og kontrol over den anden. Det kan ske med kritik og trusler, som kan serveres på en meget raffineret måde, så kvinden eller manden knap opdager det og tror, at det er een selv, der er noget galt med.
Her er der sjældent fred og harmoni ret længe ad gangen. Her er der kaos og ubalance, som udmatter og nedbryder, og som får kvinden eller manden til at overveje forholdet med jævne mellemrum.

Det er så vanskeligt at forstå, bevise, overbevise og forklare den psykiske vold. Den viser sig ikke som blå mærker, den føles som et indre pres og en nervøsitet, som nedbryder personligheden og selvstændigheden på det menneske, der kommer tæt på. Man kan føle sig meget alene, fordi det er vanskeligt at forklare den psykiske vold til andre, der ikke selv har oplevet det.

Man overser signalerne
Kvinder og mænd, der er udsat for psykisk vold kan selv være uvidende om at det er det der foregår. Man kan bevidst eller ubevidst overse faresignalerne for, hvad det er, man bliver udsat for, fordi man håber og tror på, at narcissisten inderst inde er et godt menneske, der er i stand til at elske.

Medikamentet blev introduceret ed-apoteket Cialis fire forskellige doser af tid have et niveau af tadalafil i kroppen. Kan pillen behandle rejsningsproblemer .

Plages du af skam- og skyldfølelser, håbløshed, er du bange, nervøs, utryg og ulykkelig, stresset og udmattet og ikke aner hvorfor, er du højst sandsynlig involveret i et forhold med psykisk vold.

10 tegn på, at du kan være udsat for psykisk vold

  1. Din partner finder stribevis af fejl hos dig uden selv at tage ansvar.
  2. Din partner er overbevist om, at han altid har ret.
  3. Din partner mangler empati og forståelse for dine følelser, behov og grænser.
  4. Din partner har forventninger om din udelte opmærksomhed og beundring.
  5. Din partner lyver, fortier og fordrejer virkeligheden.
  6. Din partner går meget op i magt, kontrol og præstige.
  7. Det er umuligt at føre en konstruktiv og ligeværdig dialog om de ting, du har på hjerte.
  8. Din partner er meget jaloux og påstår uberettiget, at du flirter med alt og alle.
  9. Forholdet til din partner virker kaotisk, utrygt og fyldt med konflikter, dramaer og skænderier.
  10. Du føler dig begrænset og mister dit velbefindende, humøret, energien, livsglæden, koncentrationen og troen på dig selv, når du er sammen med din partner.

Bog på vej Glad igen efter en narcissist

Bog Forelsket i en narcissist?

Læs anmeldelse af bogen

Brug for hjælp?  Personlige samtaler

Læs om narcissister

Læs om, at vi allesammen er narcissister

Læs om den skadelige narcissist her

Læs om, hvordan du genkender en narcissist

Læs om at være partner til en narcissist