Sensitive mennesker

VIDEO OM SENSITIVE MENNESKER Klik på billedet for at afspille video.
Klik på det firkantede symbol for at se vidoen i fuld størrelse

Kvindemagasinet nr. 9, 2013 from ITV OJ on Vimeo.

Se flere videoer om særligt sensitive børn og voksne.

På grund af en biologisk forskel i nervesystemet, har særligt sensitive mennesker en større modtagelighed, og de påvirkes mere end andre af indre og ydre indtryk, stemninger og stimuli. De registrerer de finere nuancer i andre menneskers sindstilstand og fornemmer hurtigt, hvordan andre har det.

Hjernescanninger viser, at den sensitive hjerne bearbejder de flere indtryk mere detaljeret og mere nuanceret, og særligt sensitive har derfor mere at forholde sig til end flertallet.

Det er både de positive og de negative indtryk, der går dybere ind. Sensitive påvirkes og næres af positive indtryk, tryghed, naturoplevelser og gode stemninger, og man er mere disponeret for at leve et godt og meningsfyldt liv med livsglæde og kærlige relationer. Omvendt er man også mere disponeret for at blive overstimuleret, udmattet og stresset.

Det er vigtigt at huske på, at alle mennesker kan blive overstimulerede, udmattede og stressede. Det er der ikke forskel på, og vi reagerer nogenlunde ens, når det sker – afhængig af temperament og personlighed. Men som særligt sensitiv sker det både oftere og hurtigere, fordi der skal mindre til, før kroppen begynder at producere stresshormoner.

Om det er en glæde eller det modsatte at være særligt sensitiv, handler i høj grad om man er i stand til at tage vare på sin følsomhed ved at forebygge og håndtere overstimulering.

FORSKNINGEN BAG

Det er den amerikanske forsker, psykolog og forfatter Elaine Aron, der er pioneren inden for forskningen i det særlige sensitive karaktertræk.

Ifølge Elaine Aron er omkring 15 – 20 % af alle mennesker særligt sensitive. Det vil sige, at én ud af fem personer er født med en høj grad af sensitivitet. Det betyder ikke, at de 80 % ikke er eller kan være sensitive, empatiske, indfølende mennesker. Slet ikke. Det betyder bare, at de 20 % er sensitive i den særlige grad. Elaine Arons forskning viser også, at det er voksne og børn, mænd og kvinder, drenge og piger – i ligelig fordeling mellem kønnene. Karaktertrækket kaldes også HSP. Det står for Highly Sensitive Person.

ET KARAKTERTRÆK – IKKE EN DIAGNOSE

Det er vigtigt at understrege, at den særlige sensitivitet ikke er en diagnose, der skal udredes af en læge eller psykiater. Sensitiviteten skal ikke medicineres, behandles eller kureres, og man kan ikke vokse og udvikle sig væk fra den. Den særlige sensitivitet er et karaktertræk, som skyldes en biologisk forskellighed i nervesystemet. Kroppen og nervesystemet er designet til at registrere og bearbejde indtryk mere detaljeret og mere nuanceret. Det er sådan, man er skabt.

MEDFØDT OG ARVELIGT

Ifølge Elaine Aron forskning er den særlige sensitivt et nedarvet karaktertræk, som går i arv enten fra en eller begge forældre eller fra bedsteforældre. ER DU SÆRLIGT SENSITIV? Du kan også få en fornemmelse af, om du er særligt sensitiv i en test, som Elaine Aron har udarbejdet. Du finder testen i menuen til venstre.

MIN HJERTESAG

Jeg har gjort det til min hjertesag at informere om det særligt sensitive karaktertræk. Det har jeg, fordi det særligt sensitive karaktertræk indeholder så meget kærligt, kreativt og intuitivt potentiale, så mange empatiske, medfølende og næstekærlige kvaliteter, som verden har brug for. Men hvis ikke særligt sensitive mennesker forstår at forebygge og håndtere overstimulering, risikere de at blive udmattede og udbrændte, og de mister både overskuddet, glæden og humøret.

Det kan være en stor lettelse at få kendskab til det sensitive karaktertræk. Som om brikkerne endelig falder på plads. Nogle sensitive mennesker bliver rørt og begynder at græde af lettelse, fordi de for første gang føler sig set og forstået, og de indser, at de har følt sig forkert og anderledes uden grund.