Særligt sensitive børn

SE VIDEO OM SÆRLIGT SENSITIVE BØRN. 

Det kan være vanskeligt at sige noget om det særligt sensitive barn, uden at man med rette kunne spørge: Er det ikke sådan alle børn er? Jo – særligt sensitive børn adskiller sig i de fleste tilfælde ikke meget fra andre børn. Og så alligevel…. Bagved børnenes forskelige personligheder og temperamenter er der nogle grundlæggende kendetegn, der gør det særligt sensitive karaktertræk genkendeligt.

Det kan synes som om, der er skruet lidt højere op for følelserne, og reaktionerne er mere intense hos det særligt sensitive barn – både på den positive og på den udfordrende måde.

Barnet påvirkes mere end flertallet af både indre og ydre indtryk og følelser. De reflekterer dybere og grubler mere over tingene, og de reagerer mere intenst. Man kan sige, at barnet har mere følsomme antenner og har derfor meget mere at forholde sig til end flertallet. De har brug for at tage verden ind i små bidder og i sit eget tempo.

Alle børn er sensitive, og alle børn trives bedst med god tid, tryghed, anerkendelse og positive stemninger. Men fordi det sensitive barn tager indtryk og stemninger dybere ind, er konsekvensen noget større, hvis ikke de voksne forstår at skabe gode betingelser for barnets trivsel.

Det er afgørende for barnets trivsel og udvikling at omsorgspersonerne forstår og imødekommer barnets behov og grænser. Det vil derfor gøre en positiv og værdifuld forskel, at de sætter sig ind i, hvad det vil sige at være særligt sensitiv og på den baggrund bedre forstår barnets naturlige væsen.

Mange særligt sensitive voksne fortæller, at de ville ønske, at deres forældre og deres nærmeste havde haft kendskab til og forståelse for deres sensitive karaktertræk. Det er derfor med glæde, at jeg i dag konstaterer en meget stor og voksende interesse blandt forældre, pårørende og fagfolk, der ønsker at få mere viden om særligt sensitive børn.

Særligt sensitive børn er meget forskellige. De er forskellige på grund af forskellig temperament og adfærd.

Særligt sensitive børn kan virke generte og tilbageholdende, eller de være udadrettede og handlekraftige.
De kan være særdeles vedholdende eller meget nemme at distrahere.
De kan være sociale, eller de kan foretrække at være i deres egen verden, lege alene og knytter sig til få, nære venner.
De kan være afventende og tilpasningsvillige eller dominerende og krævende.
De kan være hurtige og initiativrige og trives med udfordringer, eller de kan være langsomme og nemme at slå ud og giver hurtigt op.

Uanset forskellige temperamenter og adfærd, vil den særlige sensitivitet skinne igennem og være genkendelig hos barnet.

Du kan få en fornemmelse af, om barnet er særligt sensitiv i testen, som Elaine Aron har udarbejdet. Du finder testen her på siden i menuen til venstre.

Jeg tilbyder
Foredrag om særligt sensitive børn.
BOG Særligt sensitive – Børn også som lydbog.