Den skadelige narcissist

Den skadelige narcissist er interessant i uhyggelig grad, fordi han/hun er så vanskelige at gennemskue. Man bliver forvirret, frustreret og i tvivl, fordi han/hun har to personligheder. Som en Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

For nemheds skyld omtaler jeg den narcistiske mand, men du vil også kunne genkende den narcissistiske kvinde, fordi meget af den narcissistiske adfærd og opførsel er ens hos begge køn.

Den skadelige narcissist kan fungere godt udadtil
Han kan have et ansvarsfuldt job, kan have succes, være velhavende og fungerer godt med bekendte og kollegaer.
Han kan være hjælpsom, lyttende og forstående, men – viser det sig – kun når det tjener til hans egen fordel. Han kan virke interesseret i at hjælpe andre med deres problemer – også de problemer, der er skabt af narcissisten selv.
Han kan have mange bekendte, men han har sjældent nære venner, fordi han har ikke evnen til at pleje relationer, og han vil ikke risikere at blive afsløret.

Som en motor der aldrig stopper
Han er utålmodig og rastløs og kommer nemt til at kede sig. Han er som en motor, der aldrig stopper. Der sker noget, der hvor han er, og han kan være omgivet af mennesker, der ser op til ham. Han kan være inspirerende og interessant at kende. Han kan være generøs, han inviterer og giver gaver, det kan være en fordel at kende ham. Men han gør det kun for egen vinding, og hvis det giver ham den opmærksomhed og beundring, som han har behov for for ikke at føle sig tom indeni.

Har ingen empati – genkender ikke andres følelser
Narcissisten tager udelukkende hensyn til sine egne følelser og behov. Han har ingen empati eller indføling, ingen respekt for andres følelser, grænser og behov. Han interesserer sig kun for sig selv.
Han har ingen evner til refleksion eller forandring, også selvom han får at vide, at han sårer kvinden med sin adfærd.

Han har behov for magt og kontrol i forholdet, og han anerkender kun sin egen mening og sit eget verdensbillede som det eneste og det rigtige. Han føler sig berettiget til at handle efter et særligt sæt regler, der tjener ham og kun gælder for ham, samtidig med at han begrænser sin partners selvstændighed og frihed.

Han lyver
Han er verdensmester i at lyve, han benægter og fordrejer virkeligheden. Han bruger løgne til at dække over sine løgne. Løgn på løgn på løgn.

Han er jaloux
Han føler sig svigtet, tilsidesat og overset, når partneren vender opmærksomheden i retning af sig selv eller andre. Han har store forventninger til sin partner, han kritiserer og nedgør kvinden, hvis  kke hun giver ham udelt opmærksomhed.
Han kan ikke være alene. Han har behov for at nogen beskæftiger sig med ham.
Når han er overladt til sig selv, mærker han en følelsesmæssigt tomhed og savn indeni.
Han bliver krævende og kritiserende. Eller han straffer partneren ved selv at trække sig i iskold kølighed måske på jagt efter energiforsyning andre steder, hos andre kvinder.

Drømmemanden
Han kan umiddelbart synes som den ideelle partner.
Han kan være intelligent, galant, hensynsfuld, opmærksom, hjælpsom og se godt ud, og det kan være rigtig dejligt. Men man har ikke muligheden for at sige nej til hans hjælpsomhed, uden at blive nedgjort og kritiseret. Hjælpsomheden og opmærksomheden er en metode, han bruger for at få magt og kontrol.

Han kan både være udadvendt og tilbageholdende
Den udadvendte narcissist er nem at få øje på. Han tiltrækker sig opmærksomhed i ethvert selskab med sin charme og karisma. Han er ekspert i at få samtalen drejet i sin retning. Han taler helst kun om sig selv.

Han kan også være tilbageholdende og mere usynlig i et selskab og kan endda virke genert i visse sammenhænge. Han vender sig ind i sig selv, når ikke opmærksomheden falder på ham, og når der ikke bliver talt om emner, der interesserer ham. Han bryder sig ikke om større forsamlinger og foretrækker samtaler i mindre grupper, hvor han kan styre opmærksomheden i retning af ham selv.

På evig jagt
Sandsynligvis pga. følelsesmæssig forsømmelse og mangel på omsorg og opmærksomhed i barndommen har den skadelige narcissist ikke lært at dække sine egne behov. Han er ikke i stand til selv at restituere og generere den livsenergi, der er nødvendig for at fungere. Han kan ikke være alene med sig selv. Han har brug for noget uden for sig selv og for andre mennesker som forsyningskilde til at genere den nødvendige livsenergi.

Generisk online besøg dette helt uden recept og få sendt afslutning var der registeret befrugtning hos.

Den selvcentrerede, skadelige narcissist er på evig jagt efter en forsyningskilde, der opfylder hans behov for opmærksomhed og beundring.
Forsyningskilderne kan være mange. Det kan fx være for meget alkohol, stoffer, kriminalitet, spil, overdrevet brug af læger, overdrevet fokus på arbejde og/eller på motion, stræben efter rigdom.
Narcissten er stor-forbruger af andre menneskers opmærksomhed, og de charmerer sig, kurtiserer, forfører, smiger, udnytter, praler, lyver, kritiserer og træder gerne på andre for at få den.

Vi har at gøre med en formidabel god skuespiller, der lyver, udnytter og manipulerer for at få opfyldt behovet for opmærksomhed.

En kvinde er ikke nok
I sær narcissistens partner kan være udset til at være den primære forsyningskilde til opmærksomhed og hende, der skal fylde ham med ny energi.
Måske samtidig med andre kvinder. Én kvinde er sandsynligvis ikke nok.
Løgne, dating, flirt og utroskab, Tinder, scor og dating er ikke fremmed for den skadelige narcissist, der konstant er på udkig efter forsyningskilder.
Det viser sig senest når, den første forelskelses-fase er overstået, og det bliver hverdag i forholdet.

Det er typisk, at hvis kvinden ikke giver narcissisten den opmærksomhed, han har brug for, ændrer han strategi og sindstilstand. Han bliver kritisk og nedgørende og starter gerne et skænderi og får på den måde den nødvendige opmærksomhed. Hellere negativ opmærksomhed end ingen opmærksomhed.
Eller han vender sig væk i iskold kulde og søger andre steder hen, hvor han kan få sin forsyning.

Han ødelægger sin kvinde
Den skadelige narcissist kommer uundgåeligt til at såre den, han elsker og gøre hende ked af det, vred og frustreret. Hans manipulation og løgne ødelægger hendes selvværd, hendes personlighed og fornemmelsen af frihed til at være sig selv.
Hun kan blive så uendelig meget såret og frustreret, når hun indser, at hun er forelsket i en drøm, og den mand, hun forelskede sig i slet ikke findes.

Det begynder så godt
I begyndelsen tror man, at man tager fejl. Man fornemmer, at der er et eller andet galt, noget grænseoverskridende. Men man kan ikke sætte fingeren på, hvad det er. Man slår det hen Det er nok bare mig, der tager fejl. Jeg hører fra kvinder, der har en fornemmelse af at det er helt forkert, mens de går op ad kirkegulvet for at sige ja til drømmemanden.
Man skal lære narcissisten godt at kende, før man opdager den skadelige, løgnagtige, manipulerende og psykisk voldelige del af hans personlighed.
Man kan typisk være til og fra forholdet mange gange.

Læs om mine tre bøger om narcissisme og psykisk vold

Se video om narcissisme og psykisk vold

Brug for hjælp?  Personlige samtaler