Psykisk vold
Psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold i DK.
1. april 2019 vedtog et stort flertal i folketinget at kriminalisere psykisk vold. Det er et klart signal om, at vi ikke tolererer den slags adfærd.
Psykisk vold er gentagne handlinger, som nedgør, ydmyger, krænker, manipulerer, truer og isolerer, den det går ud over. Følgevirkningerne resulterer i fysiske, psykiske og sociale problemer.
Der er en aktiv og passiv form for psykisk vold:
Den aktive form er vedvarende ydmygelse og nedgørelse med det budskab, at partneren er forkert, værdiløs, uønsket og foragtelig – og ikke værd at elske.
Ved den passive form bliver partneren overset, ignoreret, forsømt, holdt udenfor og modtager ikke den følelsesmæssige opmærksomhed og næring, som vi alle har behov for for at trives.
Hvis den psykiske vold kommer fra de nære relationer – forældre, kæreste, ægtefælle og personer, vi er knyttet til, rammer den selvfølelsen stærkere, end hvis den kommer fra mere perifere relationer.
Børn kan også være udsat for psykisk vold direkte. Men blot, at de er vidne til psykisk vold i hjemmet, anerkendes det som en krænkelse i loven om psykisk vold.
Psykisk vold er en handling, som bruges til at opnå eller opretholde kontrol og magt. Om et forhold er voldeligt, handler om, hvordan relationen er mellem de to parter.
I et sundt forhold er magtbalancen nogenlunde lige. Der opstår uenigheder og misforståelser, og her vil de to partnere være nogenlunde fælles om at løse problemerne og nå til enighed. De stræber efter fred i forholdet, fordi det er bedst for dem begge.
I et psykisk voldeligt forhold er magtbalancen skæv, fordi den ene part forsøger at få magt og kontrol over den anden. Det kan ske med kritik og trusler, som kan serveres på en meget raffineret måde, måske med et smil på læben, så kvinden eller manden knap opdager det og tror, at det er een selv, der er noget galt med.
I et psykisk voldeligt forhold er der sjældent fred og harmoni ret længe ad gangen. Her er der utryghed, kaos og ubalance, som udmatter og nedbryder, og som får kvinden eller manden til at overveje forholdet med jævne mellemrum.
Man overser signalerne
Det er vanskeligt at forstå, bevise, overbevise og forklare den psykiske vold. Den viser sig ikke som blå mærker, men føles som et indre pres og en nervøsitet, som nedbryder personligheden og selvstændigheden. Man kan føle sig forkert, ansvarlig og meget alene, fordi det er så vanskeligt at forklare den psykiske vold på en måde, så andre kan forstå det.
Kvinder og mænd, der er udsat for psykisk vold kan selv være uvidende om, at det er det, der foregår. Man kan bevidst eller ubevidst overse eller bagatellisere faresignalerne for, hvad man bliver udsat for. Man undskylder partneren, man håber og tror på, at narcissisten inderst inde er et godt menneske, der er i stand til at elske.
Plages du af skam- og skyldfølelser, håbløshed, er du bange, nervøs, utryg og ulykkelig, stresset og udmattet, og aner du ikke hvorfor, er du muligvis involveret i et forhold med psykisk vold.
Narcissister er forskellige og kan være det i forskellig grad.
Men genkender du nogle af de nedenstående 10 punkter, har du måske brug for hjælp til af afklare og til at gennemskue, hvad det er, du bliver udsat for i dit forhold.
10 tegn på, at du kan være udsat for psykisk vold
- Din partner finder stribevis af fejl hos dig, uden selv at tage ansvar.
- Din partner er overbevist om, at han/hun altid har ret.
- Din partner mangler empati og forståelse for dine følelser, behov og grænser.
- Din partner har forventninger om din udelte opmærksomhed og beundring.
- Din partner lyver, fortier og fordrejer virkeligheden.
- Din partner går meget op i magt, kontrol og præstige.
- Det er umuligt at føre en konstruktiv og ligeværdig dialog om de ting, du har på hjerte.
- Din partner er jaloux og påstår uberettiget, at du flirter med alt og alle.
- Forholdet til din partner virker kaotisk, utrygt og fyldt med konflikter, dramaer og skænderier.
- Du føler dig begrænset og mister dit velbefindende, humøret, energien, livsglæden, koncentrationen og troen på dig selv, når du er sammen med din partner.
Læs om mine tre bøger om narcissisme og psykisk vold
Se video om narcissisme og psykisk vold
Brug for hjælp? Personlige samtaler