Er vi alle narcissister?

Ja, vi er alle narcissister, og det skal vi også være, for at vi kan trives og have det godt. Men der er forskel på den sunde og den skadelig narcissisme.

Den afgørende forskel findes i forskellen på, om vi er i stand til at tage vare på os selv ved at restituere og genere ny livsenergi, som er nødvendig, for at vi trives. Eller om vi har brug for at udnytte andre og træde på andre for at fylde os med den livsnødvendige energiforsyning.

De fire grader

  1. Den sunde narcissist
  2. Den skadelige narcissist
  3. Den voldelige narcissist
  4. ”Psykopaten”

Den sunde narcissist
Vi har alle en grad af narcissisme i os. Det vil sige at have fokus på sine egen behov. Det er sundt og nødvendigt for livskvaliteten og selvværdet. Den sunde narcissist er opmærksom på sig selv, har en god fornemmelse af sine grænser og er i stand til selv at tilgodese sine behov, uden det går ud over andre.

Man prioriterer sig selv, når det er fornuftigt, og man er selv i stand at gøre dét, der skal til for at restituere og genere ny livsenergi, som er nødvendig for overskuddet og livsgælden.
Det er dét, man kan kalde at tage vare på sig selv, tage sig af sig selv og at gøre det, der er godt for én.

Det gør den sunde narcissist, uden at det skader, begrænser eller udnytter andre mennesker. Det er en fornuftig og sund adfærd.

Det er godt og nødvendig at have en sund grad af det narcissistiske træk. Det er grundlaget for glæden, overskuddet og livskvaliteten, og det styrker selvværdet.
Ved en for lille grad af narcissisme tager vi os ikke godt af os selv, vi kan ikke holde fast i vores grænser, og det kan medføre lavt selvværd, usikkerhed og afhængighed.

Den skadelige narcissist
Den skadelige narcissist har også fokus på sine egne behov, men han/hun er selvoptaget med en grandios selvforståelse. De styres af primitive psykologiske mekanismer, som normalt udviklede mennesker er vokset fra i barndommen.

Han/hun har fx ikke lært, hvordan han/hun selv kan genere ny livsenergi. Han/hun har brug for noget eller nogen uden for sig selv som forsyningskilde til at generere den nødvendige energi. Hvis ikke han/hun får det, føler han/hun sig tom indeni.

Den skadelig narcissist er ikke decideret ondskabsfuld, og heller ikke altid fysisk voldelig, men han/hun er stor-forbruger af andre menneskers opmærksomhed og beundring.

Han/hun er manipulerende og har behov for magt og kontrol i forholdet, og han/hun opfatter sin egen mening og sit eget verdensbillede som det eneste og det rigtige.

Han/hun har ikke empati eller respekt for andres følelser, grænser og behov.
Han/hun forstår ikke andres følelser og interesserer sig ikke for andre. Han/hun interesserer sig kun for sig selv og det, der gavner ham/hende, og så er han/hun verdensmester i at lyve.

Han/hun udnytter og træder på andre for at få sine egne behov opfyldt og udøver på den måde psykisk vold i forholdet.

Den voldelige narcissist
De voldelige narcissister har samme adfærd og reaktioner som de skadelige narcissister, men med den forskel, at de i langt højere grad er ondskabsfulde, og de er tilmed fysisk voldelige. De taler nedladende og krænkende, de ydmyger ofte partneren, de har en asocial og afvigende opførsel. Her er der tale om både psykisk og fysisk vold.

Psykopaten
‘Psykopat’ er en tidligere og stadig populær betegnelse for det, man i dag kalder dyssocial personlighedsforstyrrelse. Tidligere blev psykopater også kaldt karakterafvigere. For nemheds skyld bruger jeg ordet psykopater.

Psykopater kan findes overalt omkring os – i familien og på arbejdspladsen. Det er ikke alle psykopater, der er nemme at gennemskue. De er ikke diagnosticerede; men de gør livet surt for familien eller for kollegaerne på arbejdspladsen.

Mennesker med udpræget psykopatiske træk er nemmere at gennemskue og genkende. Vi læser og hører om dem i medierne, fordi de har ingen samvittighed, og de opfører sig langt fra, hvad der er normalt. De kan være særdeles opfindsomme og aktive ud i økonomisk kriminalitet, og andre kan være ekstrem ondskabsfulde og voldelige.

Der findes mange gode bøger fx om psykopatiske ledere på arbejdspladsen.

Læs om mine tre bøger om narcissisme og psykisk vold

Se video om narcissisme og psykisk vold

Brug for hjælp?  Personlige samtaler