Sensitive mennesker

Særligt sensitive mennesker – se en video:
Klik på billedet for at afspille video.

Kvindemagasinet nr. 9, 2013 from ITV OJ on Vimeo.

Se flere videoer om særligt sensitive børn og voksne.

Hvad vil det sige at være særligt sensitiv?
På grund af en biologisk forskel i nervesystemet, registrerer og indoptager særligt sensitive mennesker flere indtryk, stemninger og stimuli. De lægger mærke til mere og fornemmer hurtigere, hvordan andre har det.
Samtidig viser hjernescanninger, at den sensitive hjerne bearbejder de flere indtryk mere detaljeret og mere nuanceret. Det betyder, at særligt sensitive mennesker har mere at forholde sig til end flertallet.

Det er både de positive og de negative indtryk, der går dybere ind.
Sensitive påvirkes og næres af positive indtryk, tryghed, naturoplevelser og gode stemninger, og man er mere disponeret for at leve et godt og meningsfyldt liv med livsglæde og kærlige relationer.
Omvendt er man også mere disponeret for at blive overstimuleret, udmattet og stresset.

Alle mennesker bliver overstimulerede, udmattede og stressede. Det er der ikke forskel på, og vi reagerer nogenlunde ens, når det sker – afhængig af temperament og personlighed. Men som særligt sensitiv sker det både oftere og hurtigere, fordi der skal mindre til, før kroppen reagerer og begynder at producere stresshormoner.

Om det er en glæde eller det modsatte at være særligt sensitiv, handler i høj grad om man er i stand til at tage vare på sin følsomhed ved at forebygge og håndtere overstimulering.

Forskningen bag
Det er den amerikanske forsker, psykolog og forfatter Elaine Aron, der er pioneren inden for forskningen i det særlige sensitive karaktertræk.

Ifølge Elaine Aron er omkring 15 – 20 % af alle mennesker særligt sensitive. Det vil sige, at én ud af fem personer er født med en høj grad af sensitivitet. Det betyder ikke, at de 80 % ikke er eller kan være sensitive, empatiske, indfølende mennesker. Slet ikke. Det betyder bare, at de 20 % er sensitive i den særlige grad. Elaine Arons forskning viser også, at det er voksne og børn, mænd og kvinder, drenge og piger – i ligelig fordeling mellem kønnene.
Karaktertrækket kaldes også HSP. Det står for Highly Sensitive Person.

Et karaktertræk – ikke en diagnose
Det er vigtigt at understrege, at den særlige sensitivitet ikke er en diagnose, der skal udredes af en læge eller psykiater. Sensitiviteten skal ikke medicineres, behandles eller kureres, og man kan ikke vokse og udvikle sig væk fra den. Den særlige sensitivitet er et karaktertræk, som skyldes en biologisk forskellighed i nervesystemet. Kroppen og nervesystemet er designet til at registrere og bearbejde indtryk mere detaljeret og mere nuanceret. Det er sådan, man er skabt.

Er du særligt sensitiv?
Du kan få en fornemmelse af, om du er særligt sensitiv i en test, som Elaine Aron har udarbejdet. Aron har også udarbejdet en test hvor du kan få fornemmelsen om dit barn er særligt sensitiv.

En lettelse
Det kan være en stor lettelse at få kendskab til det sensitive karaktertræk. Som om brikkerne endelig falder på plads. Nogle sensitive mennesker bliver rørt og begynder at græde af lettelse, fordi de for første gang føler sig set og forstået, og de indser, at de har følt sig forkert og anderledes uden grund.

Min hjertesag
Jeg har i mange år haft det som min hjertesag at informere om det særligt sensitive karaktertræk. Det særligt sensitive karaktertræk indeholder så meget kærligt, kreativt og intuitivt potentiale, så mange empatiske, medfølende og næstekærlige kvaliteter og værdier, som verden har brug for. Men hvis ikke særligt sensitive mennesker forstår at forebygge og håndtere overstimulering, risikere de at blive udmattede og udbrændte, og de mister både overskuddet, glæden og humøret.

Jeg har udgivet flere bøger om det særligt sensitive karaktertræk – både om voksne og børn.
Læs om mine bøger her