Narcissister

Narcissister er vanskelige at gennemskue, men kommer man tæt på, får man fornemmelsen af, at der er noget galt, der er noget, der ikke stemmer.

Et forhold med en narcissist, kan på den ene side kan være interessant, inspirerende og givende, men på den anden side er det samtidig frustrerende og nedbrydende for selvværdet, selvstændigheden og den personlige frihed.

Både mænd og kvinder, kan have det narcissistiske træk i personligheden. Undersøgelser peger på, at der er flest mænd, og vi møder dem allevegne. Det kan være din chef, din kollega, din ven, din mor eller far, din søn eller datter, og det kan være din partner.

For nemheds skyld fokuserer jeg her på den narcissistiske mand i parforholdet, men du vil også kunne genkende den narcissistiske kvinde, fordi meget af den narcissistiske adfærd og opførsel er ens hos begge køn..

Narcissisten i parforholdet
Den skadelige narcissist er interessant i uhyggelig grad, fordi han/hun kan være vanskelig at gennemskue. Det er som om, han/hun har to personligheder, hvor af den ene kun viser sig for den, der er følelsesmæssigt tæt på.

Udadtil fungerer narcissisten tilsyneladende godt og fremtræder som venlig, intelligent og psykisk sund med en stærkt udstråling. Han/hun kan også være mere indadvendt, virke genert og opføre sig som et offer for at få opmærksomhed.

Han/hun kan have et ansvarsfuldt job, kan have succes, være velhavende, se godt ud og fungerer godt med bekendte og kollegaer. Der sker noget omkring narcissisten, han/hun kan være interessant og inspirerende, og der kan være fordele ved at kende ham/hende.

Men narcissisten er skadelige for dig, der kommer følelsesmæssigt tæt på, fordi han/hun udøver psykisk vold og manipulation over for sin partner.

Det er som om han/hun bærer en maske og er i stand til at kontrollere sin adfærd så meget, at han/hun kan opretholde en tilsyneladende normal tilværelse.
Man skal lære narcissisten godt at kende, før man opdager den skadelige, manipulerende, løgnagtige og psykisk voldelige del af personligheden.

Det begynder så godt
Det starter som regel stormfuldt med stor forelskelse. Det kan ikke gå hurtigt nok, og han/hun maler store drømme for jeres fremtid sammen.
Men de fleste vil fra begyndelsen fornemme, at der er noget grænseoverskridende og løgnagtigt i hans/hendes adfærd, men man kan ikke sætte fingeren på, hvad der er galt. Man tror, man tager fejl.
Derfor går der noget tid, inden man indser, at man bliver misbrugt af en narcissistisk partner og bliver udsat for psykisk vold.

Det er godt at få kendskab til det narcissistiske personlighedstræk, at få sat ord på dét, der er så vanskeligt at gennemskue og forstå, selvom man lever eller har levet midt i det. Du kan læse meget mere her på min hjemmeside. Du er velkommen tilbage – jeg lægger jævnligt nye artikler på siden.

Læs mere her:

Læs om mine tre bøger om narcissisme og psykisk vold

Se video om narcissisme og psykisk vold

Brug for hjælp?  Personlige samtaler