FORELSKET I EN NARCISSIST – forord

At læse Susanne Møbergs bog Forelsket i en narcissist? er som at hive et stort plaster af. Hvis du er, eller har været forelsket i en person med narcissistisk adfærd, så vil du sidde og nikke genkendende. Men det gør også ondt på en sært befriende måde.

Bogen er klar, kontant og uden dikkedarer. Susanne Møberg kalder en spade for en spade, og bogen er befriende støvsuget for fordømmelser, forklaringer og bortforklaringer. Den er accepterende og sober, men uden undskyldninger for en ikke acceptabel opførsel.

Bogen er hurtigt læst – eller nærmere hurtigt slugt – og det er endog særdeles svært, for enhver i et forhold til en narcissist, at forsøge at forblive i sin eventuelle håbefulde benægtelse af virkeligheden.

Virkeligheden, som af Susanne Møberg præcist koges ned til maggiterningen, er, at narcissisten er en person, der spiller den perfekte rolle udadtil, men som er dybt problematisk og nedbrydende at være i nærheden af indadtil.

Hvis du ikke vil se dit forhold til en uempatisk, manipulerende, løgnagtig og egocentreret mand i øjnene, så skal du ikke læse denne bog. Der er så mange præcise beskrivelser og eksempler, at du skal være mere end almindelig rosenrød optimist for ikke at gennemskue din elskedes opførsel.

Bogen er en skabelon over et liv med en narcissist, og jeg følte mig da også ved læsningen sat tilbage til et par af mine tidligere forhold – og tænkte: Hvordan ved hun, hvordan jeg følte, hvordan ved hun så meget om mine forhold? Men det er netop den opdagelse, der er så vigtig og så helbredende. At alle vi, der har været i disse forhold, har oplevet det samme. De samme mønstre, de samme følelser, den samme smerte, forvirring, vrede og ikke mindst den samme stress og afmagt.

Vi er ikke alene, som vi ofte tror. Det er ikke bare mig eller dig, der tror, at det er os selv, der er noget galt med. Vi er mange med den vrangforestilling!

Som Susanne Møberg starter med at sige: Det er et langt større problem, end mange forestiller sig.

Men vi kan sammen bryde ud, bygge os selv op og bryde dette tabu om narcissistiske personer og den tilhørende psykiske vold. Bogen her er et værdifuldt skridt på den vej.

Kærlig hilsen
Dorte Alexa Peary
Mentor og formidler

Læs mere om narcissister